Åsa Lowden Kästel medverkar digitalt i Järna Open Art 2020 med en längre text som följer nedan och ett välfyllt bildspel här till höger med hennes senaste produktion i främst akvarell.

-Den här våren blev en särskild tid med digital undervisning som konstlärare på Konst & Hantverk på Vårdinge by folkhögskola. Att varje dag formulera och bildsätta uppgifter i måleri och textil, samtala med deltagare och skicka och ta emot konstbilder, var en helt ny arbetsordning och upplevelse. Intensiva och intellektuella veckor som blev månader. Närhet till gruppen, trots distansen, och många personliga möten i det konstnärliga arbetet, kritik och idéer. Vi tog adjö av varandra, tackade varandra för att vi hållit ut och klarat det, hoppades på en återträff och den skall bli, men det är lite tidigt än så länge.
Under denna tid broderade jag ett stort (210 cm x 210 cm) broderi om kvällarna, för att njuta av komposition, handarbete och ge mig möjlighet att varva ner med stygn och geometriska former.

Så kom då sommaren med egen målartid i trädgården. Denna färgstarka prakt, som har en sådan dragningskraft för mig. Jag njuter och målar i timmar framför motiven i rabatterna. Varje ros vill bli målad, men hur skulle jag hinna? Och har jag börjat med en särskild, vill jag gärna måla en ny version kommande dag. Denna sommar har gett mig arbetsro och måleriet betyder mycket för mig. Det är stort att få uppleva blommornas
skönhet och kraft. Växande. Former i motiv och mellanrum. Jag följer med det jag ser. Det räcker långt för mig.

Hösten på väg och jag undervisar på skolan igen. En lycka att få möta de nya deltagarna i rummet! Kollegiet är väl förberedda för att arbeta med större distans i lokalerna, för att undvika eventuell smitta. Det går bra. Måleriundervisning i naturen och i rummet med stilleben, porträtt, färglära och konsthistoria. Jag tar fram konstnärer från alla tider, som gör sig påminda och jag undervisar inspirerad av all konst jag älskar och känner till. På helgen målar jag ett äppelträd med röda runda små äpplen och känner mig lycklig över att få uppleva timmarna framför trädet i sin starka kolorit. Jag påminner mig att jag får måla som jag vill. Det är jag som är avsändaren.

Äppelträdet
Sankta Anna Analogi
Akvarell, Trosa Landskyrka, 180 x 180 cm
Närbild, Sankta Anna Analogi

Åsa Lowden Kästel har studerat på både Nyckelviksskolan och Konstfack. Hon har medverkat i separatutställningar och samlingsutställningar sedan 1983.

Åsa är verksam som utbildningsansvarig för Konst & Hantverk på Vårdingeby Folkhögskola.

Om somrarna håller hon akvarellkurs på Svenska Kulturcentret Lendas. Akvarell och textil applikation och broderi.

-Måleriet har varit min grund genom livet. Naturen och medmänniskor är mina motiv. Starka färger och tydliga former. Tidvis visar sig gråskalan i ett konstnärligt projekt.

Jag är människa. På varje plats. Ger mig av.

Söker i mötet. Talar språk jag inte behärskar.

Målar träden, marken.

-Till minnet av min mor som gav mig lusten att resa.

En dedikation min pappa skrivit.

Farmor, född vid havet, bosatt i granskogen, en själ som vill vidare i sin längtan till konsten, litteraturen, musiken, teatern.

Samtal om det väsentliga. Blomdoft, solvärme, havsvatten. Händernas lust att skapa maträtter, kläder, broderi. Smeka en människas kind.

Farmor, jag läser dina brev, målar av fotografier. Främlingen ger sig tillkänna.

/Å. Lowden Kästel

asa@ramverk.com

Järna konstnärsförening | info@jarnakonstnarsforening.se | organisationsnummer 802444-8824 | Bankgiro 535-1424 | Swish: 123 431 70 87

Åsa Lowden Kästel